Gua = schrapen, Sha = ophoping.

Guasha betekent letterlijk: schrapen van ziekten ontstaan door geblokkeerde / gestagneerde energie. Guasha heeft geen bijwerkingen en de resultaten zijn snel merkbaar!

Een van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn: Afvalstoffen !!

Afvalstoffen die we via ons voedsel binnen krijgen, maar ook door stress, spanning, milieuvervuiling, elektro smog (computer, tv, gsm, enz.), medicatie, roken, alcohol enz.

Afvalstoffen worden door ons lichaam weggezet op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat is in het bindweefsel. Maar langzaamaan slibt het bindweefsel dicht, spieren verzuren en gewrichten ontsteken. Er ontstaan pijn en klachten.

Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen en zuurstof vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. De afvalstoffen die vrijkomen van de celstofwisseling, die alsnog plaats vindt in de cellen, kunnen moeilijker worden opgenomen via bloed en lymfe. Dus slibt ons lichaam nog meer dicht. Tevens ontstaan in de haarvaatjes ook steeds meer blokkades van afvalstoffen waardoor er minder zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd.

In de chinese geneeskunde is sprake van 3 stadia van “slechte Chi“ (energie).
 • Het eerste stadium is de toxische (giftige) Chi, waar afvalstoffen en giftige resten zich ophopen in ons lichaam en wanneer er niets aan wordt gedaan,  kan dit resulteren in serieuze gezondheidsproblemen.
 • Het tweede stadium is de gestagneerde Chi (energie). Dit wordt veroorzaakt door condities als gebrek aan beweging, chronische hart-, lever-, nier-, milt- en longproblemen en …..groot overgewicht.. Deze trage of stilstaande energie gaat altijd gepaard met pijnen in verschillende delen van het lichaam.
 • Het derde stadium noemt men dode Chi (energie). Dit is een stagnatie die al een heel lange tijd in het lichaam aanwezig is. Hierdoor is er in de weefsels ook een gebrek aan zuurstof ontstaan. Dode Chi kan zeer veel schade veroorzaken, het kan de groei van kankercellen stimuleren. Belangrijk hierbij is te weten dat kanker anaerobic is, wat betekent dat het beste gedijt waar weinig zuurstof is.

Guasha kan bij vele klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.
 De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit :

 • Alle pijnsyndromen
 • Beweging beperkende klachten
 • Nek- en Schouderklachten
 • Rugklachten
 • Arm- en handklachten
 • Stress, Burn-out
 • Reumatische klachten
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Stofwisselingsstoornissen
 • RSI 

Zoals we gezien hebben wordt guasha meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven waardoor het lichaam revitaliseert. Ons lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie, omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Ook ons zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren.
En juist omdat we een betere doorstroming krijgen van bloed en energie en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert ons gehele lichaam, ook het mentale/psychische gedeelte.